Studia I i II stopnia oraz jednolite studia magisterskie - 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Biotechnologia, stacjonarne, drugiego stopnia

Szczegóły
Kod 07-B-M-P
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Minimalna liczba studentów 30
Czas trwania 2 lata
Adres komisji rekrutacyjnej Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
42-200 Częstochowa, ul. Waszyngtona 4/8 p. 227
Godziny otwarcia sekretariatu 8.00 - 16.00
Adres WWW http://www.wnspt.ujd.edu.pl
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

Studia na kierunku Biotechnologia, o profilu praktycznym, trwają 2 lata (4 semestry). Absolwent uzyskuje tytuł zawodowy magistra.

Proponowane specjalności:

  • Biotechnologia żywności
  • Biotechnologia przemysłowa

Biotechnologia to kierunek praktyczny, w ramach którego studenci, w oparciu o wiedzę z zakresu nauk biologicznych, jak również nauk ścisłych, nabywają umiejętności posługiwania się zaawansowaną wiedzą specjalistyczną w zakresie biotechnologii, pozwalającą na wyjaśnianie procesów i zjawisk zachodzących w przyrodzie i życiu codziennym oraz w zakresie technologii stosowanych w przemyśle, ochronie zdrowia i ochronie środowiska. Celem studiów jest wykształcenie praktycznych umiejętności stosowania określonych technik biotechnologicznych, umożliwiających m.in. selekcję i ukierunkowaną modyfikację mikroorganizmów i komórek organizmów wyższych, a także umiejętności projektowania bioprocesów i bioproduktów. Nabyta wiedza i umiejętności jej wykorzystania w projektowaniu i prowadzeniu eksperymentu w zakresie biotechnologii, umożliwiają absolwentom kierunku podjęcie pracy w zawodzie. 

Studia przeznaczone są dla absolwentów kierunku Biotechnologia I stopnia oraz kierunków pokrewnych, zainteresowanych mikrobiologią, genetyką, biologią molekularną, naukami o zdrowiu, analizą mikrobiologiczną żywności, procesami biotechnologicznymi wykorzystywanymi w przemyśle.

Dodatkowo, w ramach specjalności Biotechnologia żywności, studenci realizując przedmioty tj.: biotechnologia pozyskiwania żywności i składników żywności, chemiczna i enzymatyczna modyfikacja składników żywności, ocena mikrobiologicznych zagrożeń żywności, biotechnologia przetwarzania odpadów przemysłu rolno-spożywczego, zdobywają wiedzę, umiejętności i kompetencje, umożliwiające podjęcie pracy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego, stosującego odpowiednie techniki biotechnologiczne, wykorzystującego mikroorganizmy i  składniki pochodzenia naturalnego.

Absolwenci specjalności Biotechnologia żywności zdobywają teoretyczne i praktyczne przygotowanie, pozwalające im podjąć pracę w firmach i działach zajmujących się kontrolą i wytwarzaniem żywności.

W ramach specjalności Biotechnologia przemysłowa studenci zdobywają dodatkową wiedzę, umiejętności i kompetencje, które wykorzystywane są w wielu gałęziach przemysłu, min. w przemyśle farmaceutycznym, chemii przemysłowej bądź w przemyśle spożywczym. Przedmioty tj. bioremediacja terenów poprzemysyłowych, metody zagospodarowania odpadów przemysłowych dają możliwość realizacji zadań w sektorze ochrony środowiska.

Absolwenci specjalności Biotechnologia przemysłowa są zatrudniani w instytucjach naukowo-badawczych związanych z biotechnologią, w biurach projektowych oraz w firmach konsultingowych. Pracują w charakterze biotechnologów, specjalistów ds. zapewniania jakości, specjalistów ds. rejestracji leków w przemysłowych ośrodkach naukowo-badawczych, które wykorzystują procesy biotechnologiczne.

Zapewniamy:

  • laboratoria wyposażone w nowoczesną aparaturę pomiarową i sprzęt komputerowy,
  • kadrę o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych,
  • zajęcia z pracownikami laboratoriów analityczno-badawczych różnych gałęzi przemysłu,
  • praktyki zawodowe w wymiarze 3 miesięcy, realizowane w laboratoriach analitycznych,
  • dostęp do dobrze wyposażonej biblioteki wydziałowej, internetowych baz danych i wydziałowej pracowni komputerowej,
  • szeroka oferta programów i wyjazdów międzynarodowych np. w ramach Uniwersytetu Europejskiego COLOURS i programu ERASMUS+,
  • rozwój zainteresowań w Kole Naukowym Studentów Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych,
  • stypendia i zakwaterowanie w Domu Studenckim.

Dlaczego warto studiować Biotechnologię w Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie?

Biotechnologia to praktyczna, prężnie rozwijająca się, interdyscyplinarna dziedzina nauki, korzystająca między innymi z osiągnięć medycyny, biologii, chemii i informatyki. W istocie sprowadza się do wykorzystania żywych organizmów dla uzyskania nowych produktów i innowacyjnych procesów wytwórczych. W praktyce oznacza to nowe sposoby wytwarzania leków, leczenia skomplikowanych schorzeń, ochrony środowiska, uprawy roślin i produkcji żywności.

Studia biotechnologiczne na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych to:

  • program studiów konsultowany z pracodawcami, dostosowany do zapotrzebowania i wymogów rynku pracy, 
  • praktyczny charakter zajęć (znaczący udział zajęć laboratoryjnych i warsztatów), 
  • miła i życzliwa atmosfera, sprzyjająca studiowaniu, oparta na bezpośrednim kontakcie studenta z wykładowcą,
  • możliwość rozwijania swojego potencjału w ramach tutoringu akademickiego i rozwojowego.

Możliwości zatrudnienia

Ukończenie studiów II stopnia na kierunku Biotechnologia na naszej Uczelni umożliwia absolwentom udany start na rynku pracy, a w perspektywie zdobycie interesującego zawodu.

Absolwenci Biotechnologii są przygotowani do podjęcia pracy w:

  • instytucjach naukowo-badawczych, 
  • laboratoriach analitycznych, 
  • przedsiębiorstwach z branży przemysłowej,
  • ochronie środowiska, 
  • firmach biotechnologicznych, 
  • firmach medycznych i farmaceutycznych, świadczących usługi między innymi w zakresie identyfikacji tożsamości genetycznej mikroorganizmów, roślin i zwierząt; bioprodukcji substancji użytkowych; uzyskiwania nowych odmian roślin, zwierząt, mikroorganizmów; zapewnienia prawidłowości przebiegu procesów biotechnologicznych stosowanych w produkcji żywności.

Są to przede wszystkim:

  • laboratoria mikrobiologiczne, badawcze, diagnostyczne, 
  • jednostki kontroli jakości wielu sektorów przemysłu związanych z biotechnologią, tj.: 

    • firmy i przedsiębiorstwa przetwarzające artykuły rolno-spożywcze,
    • zakłady i działy zajmujące się kontrolą i wytwarzaniem żywności,
    • stacje hodowli roślin. 


Zasady kwalifikacji

  1. Dyplom ukończenia studiów I-go stopnia w zakresie biotechnologii lub innego pokrewnego kierunku studiów co najmniej I-go stopnia (za kierunek pokrewny uznaje się kierunek studiów, który jest przyporządkowany do dziedziny nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki biologiczne lub/i nauki chemiczne lub do dziedziny nauk rolniczych) oraz posiadanie niżej określonych kompetencji niezbędnych do kontynuowania kształcenia na studiach II-go stopnia na kierunku biotechnologia.
    Kandydat w szczególności:
    • posiada wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych / ścisłych / rolniczych umożliwiającą zrozumienie podstaw teoretycznych oraz interpretację zjawisk przebiegających w przyrodzie, 
    • posiada znajomość głównych kategorii pojęciowych i terminologii stosowanej w biotechnologii oraz wiedzę z zakresu biologii molekularnej, biochemii, fizjologii i genetyki dotyczącą funkcjonowania organizmów, 
    • zna metody, techniki, technologie, narzędzia i aparaturę pozwalające na wykorzystanie materiału biologicznego w biotechnologii, 
    • ma wiedzę i umiejętności w planowaniu eksperymentów w zakresie biotechnologii oraz umiejętność interpretacji, prezentacji i dokumentacji wyników, 
    • ma wiedzę i umiejętności w zakresie technologicznych aspektów biotechnologii.
  2. Kwalifikacja odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej na podstawie średniej arytmetycznej wszystkich ocen uzyskanych w trakcie studiów I stopnia, wyszczególnionych w suplemencie do dyplomu.

Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia będą kierowani na badania lekarskie do lekarza medycyny pracy. W przypadku ustalenia, że istnieją przeciwwskazania do podjęcia studiów, kandydat nie może ubiegać się o przyjęcie na ten kierunek studiów.

Podczas rejestracji w IRK kandydaci na studia drugiego stopnia:

  • wypełniają formularz - podanie;
  • zamieszczają skan dyplomu ukończenia studiów wyższych wraz ze skanem suplementu lub skan zaświadczenia o ukończenia studiów;
  • dokonują opłaty rekrutacyjnej na indywidualne konto w terminie określonym w harmonogramie rekrutacji;
  • zamieszczają fotografię w formie elektronicznej (.jpg) (fotografia zgodna z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych).

W przypadku niewypełnienia limitu przyjęć (niedostarczenia skanów dokumentów przez kandydatów umieszczonych na liście wstępnie zakwalifikowanych), dopełnienie limitu przyjęć będzie odbywać się w dalszym ciągu jedynie na podstawie liczby punktów uzyskanych w procesie rekrutacji i miejsca na liście rankingowej. Kandydat może na bieżąco sprawdzać w systemie IRK, czy został wstępnie zakwalifikowany do przyjęcia na studia, używając swojego identyfikatora i hasła.