Code | 07-PMZ-I |
---|---|
Organizational unit | Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych |
Field of studies | Produkcja i marketing żywności |
Form of studies | full time |
Level of education | First level |
Educational profile | practical |
Language(s) of instruction | Polish |
Duration | 3,5 years |
Required document | |
Ask a question |
Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu
Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.
To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:
● studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,
● uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym
○ jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)
○ największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,
● pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:
○ produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi - m.in. zawierającymi probiotyki, prebiotyki,
○ analizy żywności,
○ pracowni biologicznych funkcji żywności,
○ Pracowni metabolomiki,
○ laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,
● uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora
o rolno – spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,
o przetwórstwa żywności,
o KRUS,
● zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:
○ prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,
○ prowadząc własną firmę z sektora spożywczego - punkt skupu, hurtownię, sklep,
○ pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.
Kariera po studiach
Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:
- możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności - nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem;
- możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).
Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta - towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:
- jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
- jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
- jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.
Agrobiznes
Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.
Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju - w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.
Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:
● rolnictwo,
● ogrodnictwo,
● rybołówstwo,
● leśnictwo,
● środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,
● sektor spożywczy,
● handel hurtowy,
● FMCG.
Co można dalej studiować?
Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:
- technologią żywności,
- rolnictwem,
- handlem i marketingiem,
- dietetyką,
- bezpieczeństwem i higieną żywności.
Agrobiznesowy program studiów
Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.
Podczas studiów dowiesz się m.in.
● jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,
● jak prowadzić negocjacje biznesowe,
● jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,
● jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,
● jak przeprowadzać analizy rynkowe - przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,
● jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.
Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:
- przetwórstwo żywności,
- agrobiznes,
- logistyka w łańcuchu żywnościowym.
Nowoczesna infrastruktura
Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.
- pracownia żywności funkcjonalnej,
- pracownia analizy żywności,
- pracownia biologicznych funkcji żywności,
- pracownia metabolomiki,
- laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.
Eksperci na wykładach
Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:
● przedsiębiorców i menadżerów - praktyków z branży rolno-spożywczej,
● prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,
● marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,
● ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,
● ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:
○ Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,
○ Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,
○ Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,
○ Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,
○ Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,
○ Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,
● organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).
Praktyki u liderów
Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:
o produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,
o żywienie zbiorowe,
o przetwórstwo żywności,
o przechowalnictwo,
o obrót surowców i produktów żywnościowych,
o nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.
Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców - nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.
● JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) - największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,
● Pamapol - producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,
● Goliard - prodcent makaronów,
● Kubara - producent żywności funkcjonalnej - marki Dobra Kaloria i Amarello,
● Cargill Feed & Nutrition - Cargill Feed & Nutrition
● Bromex Poland - producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,
● Cargill Feed & Nutrition,
● Agropasz,
● KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,
● KOWR - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,
● ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,
● ODR - Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,
● Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.
Zasady kwalifikacji
Podczas rejestracji w IRK kandydaci na studia pierwszego stopnia i jednolite magisterskie:
- wypełniają formularz - ankietę osobową;
- dokonują opłaty rekrutacyjnej na indywidualne konto w terminie określonym w harmonogramie rekrutacji;
- zamieszczają fotografię w formie elektronicznej (.jpg) (fotografia zgodna z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych).
Kandydaci na studia pierwszego stopnia i jednolite magisterskie umieszczeni na liście przez Wydziałową Komisję Rekrutacyjną jako zakwalifikowani do przyjęcia na studia stacjonarne i niestacjonarne winni złożyć następujące dokumenty w formie papierowej (zgodnie z harmonogramem rekrutacji):
- wydrukowany i podpisany formularz (ankietę osobową),
- kopię świadectwa dojrzałości (oryginał do wglądu),
- dowód wpłaty z tytułu ubiegania się o przyjęcie na studia,
- aktualną fotografię kandydata, zgodną z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych oraz jedną w formie elektronicznej (.jpg)
Planowana liczba miejsc na I rok studiów (na kierunkach, gdzie obowiązuje konkurs świadectw dojrzałości) rozdzielana jest pomiędzy kandydatów ze starą i nową maturą proporcjonalnie do liczby kandydatów ze starą i nową maturą biorących udział w postępowaniu kwalifikacyjnym na poszczególne kierunki studiów. Według tych samych zasad ustala się liczbę miejsc dla listach rezerwowych oddzielnie dla starej i nowej matury.
Kandydaci z maturą 2005 -
Egzamin maturalny 2005 i lata następne wynik egzaminu maturalnego - tzw. "nowa matura"
Średnia ważona z trzech przedmiotów (uwzględnia się tylko jeden poziom: podstawowy albo rozszerzony; poziom rozszerzony premiowany jest przelicznikiem x2):
- matematyka lub informatyka - waga 0,5
- chemia lub biologia lub język polski - waga 0,3
- język obcy nowożytny - waga 0,2
Informacje dodatkowe:
O przyjęcie na studia może ubiegać się każdy, kto legitymuje się świadectwem dojrzałości bez względu na to, jakie dodatkowe przedmioty wybrał na egzaminie maturalnym.
O przyjęciu na studia decyduje liczba uzyskanych punktów (ranking), do wyczerpania limitu miejsc.
Kandydaci ze starą maturą
Egzamin dojrzałości - dotyczy tzw. "starej matury"
Średnia ważona z trzech przedmiotów:
- matematyka lub informatyka - waga 0,5
- chemia lub biologia lub język polski - waga 0,3
- język obcy nowożytny - waga 0,2
Kandydat wpisuje najlepszą dla siebie ocenę wybierając ze:
- świadectwa dojrzałości
- lub świadectwa ukończenia szkoły średniej
Uwaga kandydaci z tzw.: "starą maturą"! Oceny z poszczególnych przedmiotów ze świadectwa dojrzałości ujednolica się ze względu na dwie skale ocen na egzaminie dojrzałości:
dawna skala ocen
|
ostatnia skala ocen
|
-
|
celująca - 5,0
|
bardzo dobry - 5,0
|
bardzo dobry - 4,5
|
dobry - 4,0
|
dobry - 4,0
|
dostateczny - 3,0
|
dostateczny - 3,5
|
-
|
mierny (dopuszczający) - 3,0
|
System automatycznie przelicza w/w wartości biorąc pod uwagę rok przystąpienia do egzaminu tzw. "starej matury" podany przez kandydata w danych osobowych!
Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na kierunek Produkcja i Marketing Żywności kierowani są na badania lekarskie do lekarza medycyny pracy. W przypadku ustalenia, że istnieją przeciwwskazania do podjęcia studiów, kandydat nie może ubiegać się o przyjęcie na ten kierunek studiów.