Studia I i II stopnia oraz jednolite studia magisterskie - 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Żywienie człowieka i dietetyka, stacjonarne, drugiego stopnia

Szczegóły
Kod 07-ZCD-M
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Kierunek studiów Żywienie człowieka i dietetyka
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Drugiego stopnia
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Czas trwania 2 lata
Wymagany dokument
  • Wykształcenie wyższe
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

(pokaż minione tury)

Opis kierunku:

Studia na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka przeznaczone są dla osób zainteresowanych kontynuacją kształcenia z zakresu żywności i żywienia człowieka, chcących nabyć zaawansowaną wiedzę i rozszerzone umiejętności praktyczne obejmujące żywienie człowieka w powiązaniu z technologią żywności.  Studia te pozwalają rozszerzyć wiadomości i umiejętności z zakresu prawidłowego żywienia i dietetyki, ale również nabyć umiejętności związane z bezpieczeństwem, przetwarzaniem, utrwalaniem i przechowywaniem żywności. Program studiów dostosowany jest do aktualnych wymogów rynku pracy, co przyczyni się do podniesienia kompetencji zawodowych absolwentów oraz optymalnego przygotowania ich do przyszłej pracy zawodowej.

Absolwent kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka będzie posiadał umiejętności, które przygotowują go do podjęcia pracy w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności oraz racjonalnego żywienia indywidualnego i zbiorowego, a także ułatwiających uruchomienie własnej działalności gospodarczej, np. w zakresie przetwarzania żywności czy w gastronomii.

Absolwent studiów II stopnia na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka jest przygotowany do podjęcia kształcenia w szkole doktorskiej. Ponadto absolwent może kontynuować kształcenie w ramach: studiów kształcenia podyplomowego oraz kursów specjalistycznych.

Dlaczego warto wybrać ten kierunek?

  • Program studiów dostosowany do aktualnych wymogów rynku pracy;
  • Praktyczny charakter zajęć (warsztaty, zajęcia realizowane również w zakładach przetwórstwa spożywczego, zajęcia laboratoryjne, praktyki);
  • Wysoka jakość kształcenia;
  • Laboratoria wyposażone w nowoczesną aparaturę pomiarową i sprzęt komputerowy najnowszej generacji;
  • Kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, w tym osoby z dużym doświadczeniem praktycznym zdobytym poza uczelnią;
  • Dostęp do dobrze wyposażonej biblioteki wydziałowej, internetowych baz danych
    i wydziałowej pracowni komputerowej;
  • Wyjazdy zagraniczne w ramach programu ERASMUS+;
  • Rozwój zainteresowań przez działalność w kole naukowym;
  • Stypendia i zakwaterowanie w Domu Studenckim.

Możliwości zatrudnienia

Absolwent jest przygotowany do pracy w:

  • zakładach przemysłu spożywczego;
  • zakładach żywienia zbiorowego i zakładach cateringowych obsługujących szpitale oraz inne placówki zbiorowego żywienia;
  • instytucjach i zakładach prowadzących żywienie zbiorowe
  • instytucjach promujących zdrowe żywienie;
  • instytucjach i przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem, obrotem oraz kontrolą żywności;
  • instytucjach naukowo-badawczych;
  • stacjach sanitarno-epidemiologicznych;
  • organizacjach konsumenckich;
  • prowadząc własną działalność gospodarczą związaną z żywnością oraz żywieniem człowieka.


Zasady kwalifikacji

Konkurs dyplomów

  1. Dyplom ukończenia studiów I stopnia na kierunku Dietetyka.

Kwalifikacja odbywa się na podstawie listy rankingowej sporządzonej na podstawie średniej arytmetycznej wszystkich ocen uzyskanych w trakcie studiów I stopnia, wyszczególnionych w suplemencie do dyplomu.

Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na studia będą kierowani na badania lekarskie do lekarza medycyny pracy. W przypadku ustalenia, że istnieją przeciwwskazania do podjęcia studiów, kandydat nie może ubiegać się o przyjęcie na ten kierunek studiów.

Podczas rejestracji w IRK kandydaci na studia drugiego stopnia:

  • wypełniają formularz - ankietę osobową;

  • dokonują opłaty rekrutacyjnej na indywidualne konto w terminie określonym w harmonogramie rekrutacji;

  • zamieszczają fotografię w formie elektronicznej (.jpg) (fotografia zgodna z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych).

Kandydaci na studia drugiego stopnia umieszczeni na liście przez Wydziałową Komisję Rekrutacyjną jako zakwalifikowani do przyjęcia na studia stacjonarne i niestacjonarne winni złożyć następujące dokumenty w formie papierowej (zgodnie z harmonogramem rekrutacji):

  • wydrukowany i podpisany formularz (ankietę osobową),

  • kopię dyplomu studiów wyższych wraz z kopią suplementu (oryginał do wglądu),

  • dowód wpłaty z tytułu ubiegania się o przyjęcie na studia,

  • aktualną fotografię kandydata, zgodną z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych oraz jedną w formie elektronicznej (.jpg)

W przypadku niewypełnienia limitu przyjęć (niedostarczenia skanów dokumentów przez kandydatów umieszczonych na liście wstępnie zakwalifikowanych), dopełnienie limitu przyjęć będzie odbywać się w dalszym ciągu jedynie na podstawie liczby punktów uzyskanych w procesie rekrutacji i miejsca na liście rankingowej. Kandydat może na bieżąco sprawdzać w systemie IRK czy został wstępnie zakwalifikowany do przyjęcia na studia, używając swojego identyfikatora i hasła.

Planowana liczba miejsc na I rok studiów (na kierunkach gdzie obowiązuje konkurs świadectw dojrzałości) rozdzielana jest pomiędzy kandydatów ze starą i nową maturą proporcjonalnie do liczby kandydatów ze starą i nową maturą biorących udział w postępowaniu kwalifikacyjnym na poszczególne kierunki studiów. Według tych samych zasad ustala się liczbę miejsc dla listach rezerwowych oddzielnie dla starej i nowej matury.