• zaloguj się
  • utwórz konto

Studia I i II stopnia oraz jednolite studia magisterskie - 2024/2025

zmień rekrutację anuluj wybór

Oferta prezentowana na tej stronie ograniczona jest do wybranej rekrutacji. Jeśli chcesz zobaczyć resztę oferty, wybierz inną rekrutację.

Produkcja i marketing żywności, stacjonarne, pierwszego stopnia, inżynierskie

Szczegóły
Kod 07-PMZ-I
Jednostka organizacyjna Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
Kierunek studiów Produkcja i marketing żywności
Forma studiów Stacjonarne
Poziom kształcenia Pierwszego stopnia
Profil studiów praktyczny
Języki wykładowe polski
Czas trwania 3,5 roku
Wymagany dokument
  • Matura lub dokument równoważny
  Zadaj pytanie
Obecnie nie trwają zapisy.

Nadchodzące tury w tej rekrutacji:
  • Tura 1 (01.06.2024 00:00 – 15.07.2024 23:59)

Menadżerskie studia z “zielonej” produkcji i marketingu

Produkcja i marketing żywności to unikatowe studia inżynierskie na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie. Dzięki nim zyskasz możliwość kariery w agrobiznesie i sektorze spożywczym. Zostaniesz specjalistą od kreowania produktu, marki, promocji, logistyki i sprzedaży oraz zarządzania projektami marketingowymi i handlowymi w innowacyjnej branży “zielonej gospodarki” i FMCG (Fast Moving Consumer Goods). Kierunek dostępny jest w trybie dziennym (stacjonarnym) i zaocznym.

To studia dla Ciebie, jeśli chcesz:

      studiować na jedynym w Polsce kierunku marketingowym i biznesowym  wyspecjalizowanym w sektorze rolnictwa, ogrodnictwa, produkcji i handlu żywności,

      uczestniczyć w ćwiczeniach i wykładach przygotowanych we współpracy z liderami “zielonej gospodarki”, w tym

       jednym z największych MASPEX (m.in. marki Tymbark, Lubella…)

       największym w Polsce integratorem sektora rolno-spożywczego JURAJSKI AGRO FRESH PARK (JAFP) w Częstochowie,

      pracować podczas studiów w unikatowych laboratoriach:

     produkcji żywności funkcjonalnej, z dodatkowymi wartościami prozdrowotnymi - m.in. zawierającymi probiotyki,     prebiotyki,

     analizy żywności,

     pracowni biologicznych funkcji żywności,

     Pracowni metabolomiki,

     laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów,

      uczestniczyć w zajęciach na uczelni oraz praktykach studenckich prowadzonych przez doświadczonych praktyków, specjalistów z sektora

o   rolno – spożywczego w tym owocowo -warzywnego, zbożowego, soków i napojów,

o   przetwórstwa żywności,

o   KRUS,

      zdobyć kompetencje menadżera projektów biznesowych dających szansę na szybką karierę nie tylko w sektorze spożywczym i rolniczym:

     prowadząc własne gospodarstwo rolne lub zarządzając gospodarstwem rodziców,

     prowadząc własną firmę z sektora spożywczego - punkt skupu, hurtownię, sklep,

     pracując w firmie z sektora agrobiznesu, przetwórstwa żywności i branży FMCG, takich jak mleczarnia, młyn zbożowy, firma produkująca i przetwarzająca żywność.

Kariera po studiach

Po kierunku produkcja i marketing żywności zostaniesz menadżerem projektów biznesowych, przygotowanym do pracy w agrobiznesie, sektorze spożywczym i FMCG:

  • możesz prowadzi własną działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania oraz dystrybucji żywności - nasz kierunek daje kwalifikacje rolnicze wymagane prawem;
  • możesz pracować w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórczych, handlowych z sektora żywności (surowce i produkty).

Dodatkowo będziesz mieć kompetencje eksperta - towaroznawcy, dzięki którym możesz pracować:

  • jako analityk w laboratoriach związanych z oceną jakości żywności;
  • jako specjalista ds. zamówień i dostaw w restauracjach, sieciach fast food, stołówkach i innych firmach gastronomicznych,
  • jako doradca w instytucjach otoczenia rolniczego, ośrodkach badawczo-rozwojowych, jednostkach administracyjnych i gospodarczych związanych z branżą rolniczą i spożywczą.

Agrobiznes

Biznes związany z produkcją żywności to jedna z dominujących branż gospodarki.

Z raportu Santandera wynika, że Polska jest liderem na rynku żywności. Rocznie produkujemy jedzenie o wartości 250 mld złotych. Mamy też duże nadwyżki, ponieważ aż 40 proc. żywności powstałej w Polsce, idzie na eksport. To zasługa dynamicznego rozwoju - w ciągu ostatniej dekady produkcja żywności w naszym kraju wzrosła o 57 procent.

Jako absolwent naszych studiów możesz znaleźć zatrudnienie w takich sektorach, jak:

      rolnictwo,

      ogrodnictwo,

      rybołówstwo,

      leśnictwo,

      środki produkcji dla rolnictwa i przemysłu spożywczego,

      sektor spożywczy,

      handel hurtowy,

      FMCG.

Co można dalej studiować?

Po kierunku produkcja i marketing żywności możesz iść na magisterskie studia “uzupełniające”, podyplomowe lub kursy specjalistyczne. To dobra podstawa do rozwijania kwalifikacji w kierunkach związanych z:

  • technologią żywności,
  • rolnictwem,
  • handlem i marketingiem,
  • dietetyką,
  • bezpieczeństwem i higieną żywności.

Agrobiznesowy program studiów

Program studiów opracowaliśmy we współpracy z przedstawicielami “zielonego” biznesu. Dzięki temu dopasowaliśmy go do oczekiwań pracodawców tak, aby nasze studia dawały pożądane przez nich kompetencje specjalistów z obszaru produkcji, handlu i marketingu.

Podczas studiów dowiesz się m.in.

    jak wykorzystywać nowoczesne techniki i narzędzia zarządzania rolnictwem, w tym modele marketingowe, systemy IT,

    jak prowadzić negocjacje biznesowe,

    jak zarządzać projektami w fazie przetwórstwa, przechowalnictwa, logistyki i dystrybucji hurtowej i detalicznej,

    jak podejmować decyzje biznesowe w zmiennej rzeczywistości sektora rolnego, spożywczego i FMCG na rynku krajowym, unijnym i zagranicznym,

    jak przeprowadzać analizy rynkowe - przedsiębiorstwa i jego otoczenia biznesowego,

    jak budować relacje z otoczeniem uwzględniając specyfikę kulturową mieszkańców obszarów wiejskich.

Po piątym semestrze wybierasz jedną z trzech specjalizacji, dzięki którym wyspecjalizujesz się w takich dziedzinach, jak:

  • przetwórstwo żywności,
  • agrobiznes,
  • logistyka w łańcuchu żywnościowym.

Nowoczesna infrastruktura

Zajęcia realizować będziesz w unikatowym kompleksie laboratoriów wyspecjalizowanych w analizach żywności. Podczas zajęć będziesz pracować z nowoczesną aparaturą pomiarową i sprzętem komputerowy. Nasze laboratoria to m.in.

  • pracownia żywności funkcjonalnej,
  • pracownia analizy żywności,
  • pracownia biologicznych funkcji żywności,
  • pracownia metabolomiki,
  • laboratorium badań środowiskowych i nowoczesnych materiałów.

Eksperci na wykładach

Twoje zajęcia prowadzi kadra o wysokich kwalifikacjach dydaktycznych, praktycznych i liczących się osiągnięciach naukowych, m.in.:

    przedsiębiorców i menadżerów - praktyków z branży rolno-spożywczej,

    prawników zajmujących się tematyką ochrony towarowej i relacjami biznesowymi,

    marketingowców z branży agrobiznesu, sektora spożywczego i FMCG,

    ekonomistów badających sektor rolny i spożywczy,

    ekspertów z instytucji zajmujących się “zieloną gospodarką” oraz z takich instytucji jak:

       Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN,

       Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności,

       Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN,

       Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego,

       Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,

       Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa,

    organizacji międzynarodowych, jak The European Polysaccharide Network of Excellence (EPNOE).

Praktyki u liderów

Podczas naszych studiów przygotowaliśmy program praktyk w unikatowej formule. Zamiast zwyczajowego jednego bloku staży studenckich w jednej firmie będziesz odbywać sześć praktyk (po miesiącu w każdym semestrze) w różnych obszarach i firmach:

o   produkcja rolnicza, ogrodnicza i hodowlana,

o   żywienie zbiorowe,

o   przetwórstwo żywności,

o   przechowalnictwo,

o   obrót surowców i produktów żywnościowych,

o   nadzór i certyfikacja w agrobiznesie.

Najlepsze studentki i studenci zapraszani są na płatne staże i otrzymują stypendia od pracodawców - nawet 3000 zł miesięcznie. Gwarantujemy Ci miejsca praktyk w gospodarstwach rolnych oraz firmach i instytucjach związanych z branżą rolno-spożywczą. Wśród 50 naszych partnerów znajdziesz liderów rynku i ważne dla niego instytucje, m.in.

      JURAJSKIM AGRO FRESH PARK S.A. (JAFP S.A.) - największy w Polsce integrator rynku rolno-spożywczego,

      Pamapol - producent dań gotowych, zup, konserw i pasztetów,

      Goliard - prodcent makaronów,

      Kubara - producent żywności funkcjonalnej - marki Dobra Kaloria i Amarello,

      Cargill Feed & Nutrition - Cargill Feed & Nutrition

      Bromex Poland - producent nasion przyprawowych, przetworzonego zboża oraz ziół,

      Cargill Feed & Nutrition,

      Agropasz, 

      KRUS - Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego Oddział Regionalny w Częstochowie,

      KOWR - Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT Częstochowa ,

      ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Śląski Oddział Regionalny,

      ODR - Śląski Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Częstochowie,

      Sanepid - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Częstochowie i Chorzowie.


Zasady kwalifikacji

Podczas rejestracji w IRK kandydaci na studia pierwszego stopnia i jednolite magisterskie:

  • wypełniają formularz - ankietę osobową;
  • dokonują opłaty rekrutacyjnej na indywidualne konto w terminie określonym w harmonogramie rekrutacji;
  • zamieszczają fotografię w formie elektronicznej (.jpg) (fotografia zgodna z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych).

Kandydaci na studia pierwszego stopnia i jednolite magisterskie umieszczeni na liście przez Wydziałową Komisję Rekrutacyjną jako zakwalifikowani do przyjęcia na studia stacjonarne i niestacjonarne winni złożyć następujące dokumenty w formie papierowej (zgodnie z harmonogramem rekrutacji):

  • wydrukowany i podpisany formularz (ankietę osobową),
  • kopię świadectwa dojrzałości (oryginał do wglądu),
  • dowód wpłaty z tytułu ubiegania się o przyjęcie na studia,
  • aktualną fotografię kandydata, zgodną z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych oraz jedną w formie elektronicznej (.jpg)

Planowana liczba miejsc na I rok studiów (na kierunkach, gdzie obowiązuje konkurs świadectw dojrzałości) rozdzielana jest pomiędzy kandydatów ze starą i nową maturą proporcjonalnie do liczby kandydatów ze starą i nową maturą biorących udział w postępowaniu kwalifikacyjnym na poszczególne kierunki studiów. Według tych samych zasad ustala się liczbę miejsc dla listach rezerwowych oddzielnie dla starej i nowej matury.

Kandydaci z maturą 2005 - 

Egzamin maturalny 2005 i lata następne wynik egzaminu maturalnego - tzw. "nowa matura"

Średnia ważona z trzech przedmiotów (uwzględnia się tylko jeden poziom: podstawowy albo rozszerzony; poziom rozszerzony premiowany jest przelicznikiem x2):

  • matematyka lub informatyka - waga 0,5
  • chemia lub biologia lub język polski - waga 0,3
  • język obcy nowożytny - waga 0,2

Informacje dodatkowe:

O przyjęcie na studia może ubiegać się każdy, kto legitymuje się świadectwem dojrzałości bez względu na to, jakie dodatkowe przedmioty wybrał na egzaminie maturalnym.
O przyjęciu na studia decyduje liczba uzyskanych punktów (ranking), do wyczerpania limitu miejsc.

Kandydaci ze starą maturą

Egzamin dojrzałości - dotyczy tzw. "starej matury"

Średnia ważona z trzech przedmiotów:

  • matematyka lub informatyka - waga 0,5
  • chemia lub biologia lub język polski - waga 0,3
  • język obcy nowożytny - waga 0,2

Kandydat wpisuje najlepszą dla siebie ocenę wybierając ze:

  • świadectwa dojrzałości
  • lub świadectwa ukończenia szkoły średniej

Uwaga kandydaci z tzw.: "starą maturą"! Oceny z poszczególnych przedmiotów ze świadectwa dojrzałości ujednolica się ze względu na dwie skale ocen na egzaminie dojrzałości:

dawna skala ocen
ostatnia skala ocen
-
celująca - 5,0
bardzo dobry - 5,0
bardzo dobry - 4,5
dobry - 4,0
dobry - 4,0
dostateczny - 3,0
dostateczny - 3,5
-
mierny (dopuszczający) - 3,0

 System automatycznie przelicza w/w wartości biorąc pod uwagę rok przystąpienia do egzaminu tzw. "starej matury" podany przez kandydata w danych osobowych!

Kandydaci ubiegający się o przyjęcie na kierunek Produkcja i Marketing Żywności kierowani są na badania lekarskie do lekarza medycyny pracy. W przypadku ustalenia, że istnieją przeciwwskazania do podjęcia studiów, kandydat nie może ubiegać się o przyjęcie na ten kierunek studiów.